Nieuwe speekseltest niet te omzeilen

Bestuurders die regelmatig drugs gebruiken gaan vaak vrijuit omdat ze hun mond spoelen met Listerine. De politie vindt bij elke controle tegen rijden onder invloed Listerine in de wagen. “Het mondspoelmiddel is populair als maskeermiddel voor wie drugs heeft gebruikt, maar met de nieuwe generatie speekseltests zal er geen ontkomen meer aan zijn”, zegt politiecommissaris Philip Beke in verschillende kranten.

“De truc met de mondspoeling werkt echt”, zegt het Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminalistiek (NICC). Het spoelmiddel werkt wel alleen wanneer je drugs neemt bij gelegenheden en als je het weer uitspuwt.

Securetec, de fabrikant die de speekseltest maakt, heeft ons beloofd dat de nieuwe generatie speekseltesten nog gevoeliger is. Het gebruik van Listerine zal geen invloed meer hebben op het resultaat”, aldus Beke.

Er bestaan veel wilde verhalen om het gebruik van drugs te verbergen. Volgens sommigen helpt het om snel je tanden te poetsen, koffie te drinken en peterselie of radijzen te eten, maar dit klopt niet zegt het NICC.