Bruno Tuybens geen lijstduwer sp.a

Sp.a’er en voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens komt niet meer op bij de verkiezingen van 25 mei en neemt zo afscheid van de nationale politie. Tuybens greep naast de derde plaats voor de federale lijst in Oost-Vlaanderen, nadat het ledencongres besloot die plaats aan senator Fatma Pehlivan te geven. Als troostprijs kreeg Tuybens het lijstduwerschap aangeboden, maar dat weigerde hij.

Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie, en gemeenteraadslid in Gent, trekt zoals verwacht de Vlaamse lijst. Kurt De Loor, Vlaams Parlementslid en OCMW-voorzitter in Zottegem, krijgt de tweede plaats. Huidig fractieleider voor de socialisten in het Vlaams Parlement, Bart Van Malderen, ook schepen in Dendermonde, stelde zich na getouwtrek met De Loor tevreden met een derde plaats.

De Vlaamse lijst wordt verder geduwd door Daniël Termont, burgemeester van Gent. Eerste opvolger voor het Vlaams Parlement is Joris Vandenbroucke, momenteel sp.a-fractieleider in de Oost-Vlaamse provincieraad. Lijstduwer bij de opvolgers is Erwin Callebaut, ABVV-secretaris: "een belangrijk signaal van uit de socialistische gemeenschappelijke actie", klinkt het bij de partij.

Kamerfractieleider Karin Temmerman, ook gemeenteraadslid in Gent en voorzitter van die afdeling, krijgt van het provinciale kiescomité de verantwoordelijkheid om de federale lijst te trekken. Op twee staat volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen, ook OCMW-raadslid in Geraardsbergen. De derde plaats gaat ook naar een Gentse: senator Fatma Pehlivan, net als de lijstduwer Rudy Coddens, OCMW-voorzitter in de Arteveldestad. Eerste opvolger is Sam Van de Putte, politiek secretaris in Aalst.

Bruno Tuybens, volksvertegenwoordiger en tussen 2005 en 2007 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven en in de vorige legislatuur burgemeester van Zwalm, komt niet meer op bij de volgende verkiezingen. Tuybens eiste een derde plaats op, maar kreeg een lijstduwerplaats, waarvoor hij bedankte