Sp.a maakt Vlaamse kieslijsten bekend

Sp.a voorzitter Bruno Tobback gaat bij de verkiezingen van 25 mei de lijst trekken in Vlaams-Brabant voor het Vlaams parlement. Dat blijkt uit de ontwerplijsten die sp.a vanmiddag bekend heeft gemaakt. Opvallend is dat ook justitiespecialist Renaat Landuyt de overstap maakt van de kamer naar het Vlaams parlement. Hij staat op de derde plaats in West-Vlaanderen.

De voorbije weken werden de belangrijkste plaatsen op de Vlaamse sp.a-lijsten al min of meer duidelijk. In Antwerpen is Caroline Gennez de kopvrouw voor Vlaanderen, in West-Vlaanderen zal John Crombez de lijst trekken voor het Vlaams parlement. In Oost-Vlaanderen trekt sp.a de kaart van Freya Van den Bossche. In Limburg kiest de sp.a voor huidig viceminister-president Ingrid Lieten.

Ook de lijsten voor Europa zijn bekend. Europarlementslid Kathleen van Brempt (sp.a) zal de lijst trekken bij verkiezingen op 25 mei. Europarlementslid Saïd El Khadraoui krijgt de tweede plaats. Kathleen van Brempt en Saïd El Khadraoui vulden bij de verkiezingen in 2009 ook al plaats één en twee in op de Europese lijst. “Ik ben blij, maar ik ben mij ook bewust van de moeilijke weg die af te leggen is”, zegt El Khadraoui. “De tweede plaats is een strijdplaats, zeker omdat door de toetreding van Kroatië bij de EU er een Vlaamse zetel minder is.” Uit de peilingen blijkt wel dat sp.a zijn twee zetels in het Europees parlement zal behouden, maar ze gaan er hard voor moeten vechten.

Zaterdag worden de lijsten door het verkiezingscongres van sp.a waarschijnlijk goedgekeurd.