VB-campagne niet welkom in Brussel

Yvan Mayeur (PS), de burgemeester van Brussel, wil niet dat Vlaams Belang morgen en overmorgen hun ‘illegalencampagne’ voert in Brussel. Mayeur wil de actie niet toelaten omdat het risico op verstoring van de openbare orde te groot is.

Vlaams Belang wil campagne voeren met affiches op vrachtwagens. Op de affiches staat de volgende boodschap: ‘Illegaal? Ga naar huis of naar de gevangenis!’. Onder de slogan staat het nummer van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie de Block (Open VLD). Ook het gratis nummer van Fedasil staat op de affiche. “Die slogan vormt een inbreuk op de antiracismewet”, zegt de burgemeester. “Bovendien bestaat er ook de kans dat de actie voor provocaties kan zorgen. De stad zal dan ook alle maatregelen nemen zodat het verbod gerespecteerd wordt”.

Volgens Filip Dewinter (Vlaams Belang) overschrijdt Yvan Mayeur met dit verbod zijn bevoegdheden als burgemeester. “Enkel de rechtbank kan uitmaken of de campagne in strijd is met de antiracismewet. Ik vermoed dat Mayeur bezig is met campagnevoeren en zijn kiezers tevreden te stellen”, aldus Filip Dewinter.

Het Vlaams Belang is alvast niet van plan zijn illegalencampagne in Brussel stop te zetten. “Indien er toch een verbod zou komen, heeft de partij nog andere methoden om hun boodschap te verspreiden”, besluit Dewinter.