Vertraging door staking op Zaventem

Bij cateringbedrijf Gate Gourmet, dat vliegtuigmaaltijden produceert en verdeelt op Brussels Airport, is vanochtend een spontane staking uitgebroken. Dat meldt vakbondsafgevaardigde Bert Verhoogen (ABVV).

Overname

Gate Gourmet werd overgenomen door een ander cateringbedrijf, LSG Sky Chefs. “Het personeel van Gate Gourmet is onzeker over de toekomst”, zegt Verhoogen. “De overname gaat gepaard met iets minder gunstige loonsvoorwaarden en meer arbeidsflexibilitiet. Bovendien is er sprake van een herstructurering bij LSG.”

‘Vergeten’

Verhoogen spreekt over het verslechterde klimaat in de voorbije weken. De directie zou de vergaderingen met de vakbonden ‘vergeten’ zijn. Er zijn ook al voorbereidingen getroffen om cateringactiviteiten over te brengen naar LSG, zonder dat er akkoorden werden gesloten.

Vertraging

Bij Gate Gourmet werken 240 mensen. Zij maken maaltijden voor maatschappijen zoals Qatar Airways, Ryanair, Thomas Cook en Jetairfly. De woordvoerder van Thomas Cook, Baptiste Van Outryve, zegt dat de vluchten toch kunnen doorgaan, mits enkele minuten vertraging. “We zullen passagiers vouchers aan de gates geven om nog een maaltijd te kopen in de luchthaven”, zegt Van Outryve. De langeafstandsvluchten van Thomas Cook vliegen via Frankfurt en kunnen daar beroep doen op een cateringbedrijf. Daarna vliegen ze door naar hun bestemming. Vliegmaatschappij Jetairfly heeft zijn langeafstandsvluchten naar de Canarische eilanden tot anderhalf uur moeten uitstellen. “De passagiers kregen een waardebon om iets te eten te kopen in de luchthaven”, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. “Ook krijgen ze hun maaltijd terugbetaald. De catering voor de terugvlucht gebeurt op de Canarische eilanden zelf.” Voor langeafstandsvluchten hoopt Jetairfly een oplossing te vinden met een andere cateraar. De korte afstandsvluchten konden al vertrekken, met enkel drank aan boord. De maatschappij betaalt ook de maaltijden van deze passagiers terug.