Dossier Strijd tegen IS

80 Belgische kinderen in IS-gebied

Ons land maakt zich zorgen over minstens tachtig Belgische kinderen, die op dit moment in IS-gebied leven. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS door Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Het gaat om kinderen die door Belgische Syriëstrijders meegenomen zijn, of in Syrië zelf geboren zijn. Veel van hen zouden willen terugkeren naar hier. Psychologen in ons land houden zich klaar om hen te begeleiden, maar ook de veiligheidsdiensten houden hen in de gaten, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn.

Van zo'n twintig Syriëstrijders - vooral vrouwen - hebben de autoriteiten nu al het signaal gekregen dat ze vrijwillig willen terugkeren naar ons land. "Enkelen brengen ook kinderen mee", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Zij zijn ofwel in Syrië geboren, ofwel destijds meegenomen naar het front. Het spreekt voor zich dat onze veiligheidsdiensten alle dossiers zullen uitpluizen. Wij bereiden ons voor om de kinderen die naar België komen, gepast op te vangen."

Kalifaat
Sinds 2012 zijn al veel kinderen van Syriëstrijders geboren. Omdat er geen geboortebewijs is, kunnen zij niet worden ingeschreven door de Belgische staat. "Alle Belgische Syriëstrijders staan internationaal geseind en belanden bij hun terugkeer dus in principe in de gevangenis", zegt Van Raemdonck. Maar wat met de kinderen? "Afhankelijk van de situatie, beslist een jeugdrechter over hun lot."

Ze worden opgevolgd door de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, waardoor ze onder meer psychologische ondersteuning krijgen. Ook worden ze opgevolgd door lokale politie- en veiligheidsdiensten.