8 tips om te blokken mét sociale media

Zeven op de tien jongeren zeggen dat ze sociale media nodig hebben tijdens het studeren. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteit (CM). Vooral voor contact met andere studenten of om informatie, zoals samenvattingen, te delen. Meer dan zestig procent geeft toch aan dat ze constant gestoord worden door sociale media. Bekijk daarom deze acht tips om sociale media op een goeie manier te gebruiken tijdens de blok.

  1. Zorg ervoor dat je tijdens het blokken niet gestoord of afgeleid kan worden, zelfs niet door je smartphone.

  2. Zoek online steun in persoonlijke chats. Ben je echt in paniek, deel dit niet met een grote groep, maar zoek een persoon waar je je goed bij voelt.

  3. Moedig zelf ook anderen aan. Onverwachte ‘succes’-berichtjes of een gedeelde grappige gif kunnen echt deugd doen.

  4. Stel simpele vragen aan elkaar in beperkte groepen. Voor ingewikkelde vragen kan je beter chatten met een persoon. Ingewikkelde vragen en nog ingewikkeldere antwoorden geven anderen heel veel stress om te lezen.

  5. Vermijd al te vrolijke posts over jezelf. Fijn voor jou dat je al klaar bent of je examens al gedaan zijn, maar anderen worden niet aangemoedigd door jouw feest- of relaxfoto’s.

  6. Deel informatie. Samenvattingen, cursussen, extra achtergrondinformatie, voorbeeldvragen van het examen … Zo help je elkaar weer verder.

  7. Vraag niet aan anderen waar ze al zitten in de cursus. Het antwoord zal ofwel jezelf ofwel je medestudenten stress bezorgen.

  8. Deel ontspannende berichten met elkaar voor tussendoor. Grapjes, filmpjes, foto’s, spelletjes … Het moet niet altijd serieus zijn.