Onderzoek naar gesjoemel GDF Suez

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) voert een onderzoek naar belastingontwijking bij Electrabel en zijn Franse moederbedrijf GDF Suez. Dat schrijft De Tijd. Aan de basis van het onderzoek ligt een vertrouwelijk rapport van energietoezichthouder CREG, waarin wordt blootgelegd dat GDF Suez zijn Belgische dochter Electrabel in 2012 minstens een half miljard euro te veel heeft aangerekend voor gas. Daardoor zijn volgens de CREG zowel de Belgische fiscus als de Belgische gemeenten zwaar benadeeld.

In 2012 was Electrabel voor de eerste keer voor zijn gasbevoorrading volledig afhankelijk van het Franse moederbedrijf. Maar de CREG ontdekte dat GDF Suez ver boven de gemiddelde marktprijs is gegaan en Electrabel zeker 500 miljoen euro te veel voor het gas heeft laten betalen.

De energiewaakhond besluit onomwonden dat dat een "dubbel verlies" betekende voor België. Een eerste keer omdat Electrabels verkoopfiliaal amper belastingen betaalde in 2012. En een tweede keer omdat de steden en gemeenten, waarvan vier op de vijf aandeelhouder zijn van Electrabel Customer Solutions, geen dividend kregen.

De enige winnaar van de constructie is volgens de CREG het Franse moederbedrijf GDF Suez en zijn aandeelhouders.