Witte kassa nu al 'uitverkocht'

Niet alle horecazaken die zich hebben aangemeld voor een vrijwillige installatie van een geregistreerde kassa, zullen er een hebben voor de fiscale deadline. De weinige beschikbare systemen zijn namelijk al uitverkocht. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Het gebruik van een kassa met blackbox, ook bekend als witte kassa, wordt in de horeca officieel verplicht vanaf 1 januari 2015, al wordt er nog een ‘implementatieperiode’ voorzien tot 1 januari 2016.

354 uitbaters hadden zich eind 2013 al bij de FOD Financiën geregistreerd voor een vrijwillige installatie van de witte kassa. Wie dat deed, heeft namelijk recht op een lastenverlaging, maar dat geldt enkel voor wie de kassa vóór 28 februari ook daadwerkelijk geïnstalleerd heeft. En dat is voor de meesten niet haalbaar, zo blijkt nu.

Een volwaardige geregistreerde kassa heeft drie belangrijke onderdelen: een gepersonaliseerde kaart, een kassa(systeem) en een fiscale data formule (FDM), de zogenaamde blackbox. En die laatste twee onderdelen zijn nog niet voldoende voorhanden. Niet alle horeca-uitbaters die zich vrijwillig registreerden, zullen dus op tijd een kassa hebben. Daardoor dreigen ze hun lastenverlaging te verliezen.