Gevangenis in Beveren geopend

In Beveren is vanmiddag officieel de nieuwe gevangenis geopend. De bouw heeft twee jaar geduurd en biedt plaats aan 312 mannelijke gedetineerden, die half maart in de gevangenis kunnen. Een derde van de gevangenen zou overkomen van de gevangenis in Antwerpen. Twee op de drie gedetineerden zullen er een lange straf uitzitten.

Het gevangeniscomplex kadert in het masterplan van de federale regering om het aantal plaatsen voor gevangenen uit te breiden. "We staan in 2014 mogelijk voor een doorbraak in de verlichting van de overbevolking in onze gevangenissen. In het afgelopen jaar daalde het percentage van overbevolking met vijf procent", zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld).

De gevangenis in Beveren heeft 300 cellen, waarvan 32 duocellen. Elke cel heeft eigen sanitair en een douche. De gedetineerden krijgen ook als eerste toegang tot een nieuw beveiligd informaticasysteem, PrisonCloud genaamd. Met deze PrisonCloud kunnen gedetineerden zonder problemen hun dossier inkijken. In de gevangenis zijn er ook kabels voorzien tegen helikopters en er is een muur van zes meter hoog en een gracht.

De nieuwe gevangenis levert in totaal 260 nieuwe arbeidsplaatsen op. Op dit moment zijn er nog maar 120 werknemers gevonden, maar in maart en mei komt er een nieuwe instroom van werknemers. Door procedures van actiegroepen heeft de bouw van de gevangenis een half jaar langer geduurd en 600.000 euro extra gekost.