Ritsen verplicht vanaf 1 maart

Ritsen in het verkeer, waarbij om de beurt wordt ingevoegd bij bijvoorbeeld wegenwerken, wordt vanaf 1 maart verplicht. Wie niet ritst, riskeert vanaf dan een boete van 55 euro.

Het Koninklijk Besluit over het verplichte ritsen is gepubliceerd in het Staatsblad. “De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook”, zo luidt het in het KB. “De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één van de invoegende bestuurders. In geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook.”

De woordvoerster van Melchior Wathelet, minister van Mobiliteit, en het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid, bevestigen dit.

Ze voegen toe dat niet-ritsen een overtreding vormt van de eerste graad en er dus een boete van 55 euro aan vast hangt.

Dezelfde tekst in het Staatsblad breidt ook het gebruik van de pechstrook uit. Niet enkel prioritaire voertuigen zullen die mogen gebruiken bij ongevallen, maar bijvoorbeeld ook takelwagens onder voorwaarde dat de politie hen oproept en dat ze oranje-gele knipperlichten gebruiken.