1 op 4 jongeren deelt naaktfoto's

Onze Belgische jongeren zijn seksueel zeer actief op  internet. Dat blijkt uit een onderzoek van InSites Consulting die naar aanleiding van Valentijn wereldwijd het gedrag van jongeren op het vlak van relaties en seks onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 3.485 jongeren tussen 15 en 25 jaar, uit dertien verschillende landen.

24% van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar stuurde al een naaktfoto of –video van zichzelf door naar iemand. Één op vijf maakte al een erotische homevideo en 26% van de jongeren gebruikte de webcam al eens voor een virtuele sekssessie. 70% van onze jongeren keek al eens naar porno en dat is gelijklopend met het wereldgemiddelde.

“In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn deze leeftijden niet echt verschillend in vergelijking met voorgaande jongerengeneraties”, zegt Joeri Van den Bergh. “Zowel de leeftijd van de eerste seksuele ervaring als de tijd tussen de eerste zoen en de eerste keer tussen de lakens blijft constant doorheen de generaties.”

Bijna drie op tien van onze jongeren tussen 15 en 25 jaar oud hebben ervaring met online daten en 8% zou het in de nabije toekomst zeker eens willen uitproberen. Volgens Joeri Van den Bergh, co-founder van en Gen y expert bij InSites Consulting is online daten tegenwoordig veel toegankelijker dankzij apps zoals Tinder. Deze mobiele app maakt het mogelijk om heel snel en met weinig inspanning een match te vinden zonder nog echt naar een datingsite te moeten surfen. “Het gaat veel sneller, is locatie-gebonden en heeft alles in huis om tieners aan te spreken, die uiteindelijk gekend staan om hun efficiëntie en korte aandachtswaarde”, vertelt Van den Bergh.

Relaties

Bij 46% van de jongeren staat kinderen krijgen in de top vijf. Maar voor slechts 23% onder hen hoort trouwen daar ook bij. Momenteel heeft 29% van de Belgische jeugd een lief.

In België heeft drie van de tien seksueel actieve jongeren ervaring met één bedpartner, 18% met twee en 17% met drie. Één op vijf heeft meer dan zeven sekspartners en net evenveel is nog maagd.

31% van de jongeren had een one-night stand en 26% liet zich al eens testen op HIV. In België nam 30% van de meisjes tussen 15 en 25 jaar al eens de morning-after pil.