Vlaming wil De Wever als premier

Als het van de Vlamingen afhangt, wordt Bart De Wever de volgende premier. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en De Morgen. 31 procent ziet de huidige voorzitter van N-VA wel zitten als nieuwe eerste minister. Zijn dichtste achtervolger Kris Peeters charmeerde een kwart van de respondenten, maar hij staat bij de volgende verkiezingen op de Vlaamse lijst voor CD&V en neemt niet deel aan de federale verkiezingen. Peeters wordt op de hielen gezeten door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block van Open VLD. Zij overtuigt 24 procent van de respondenten.

 

Als we kijken hoe de hele Belgische bevolking stemt, ziet het plaatje er wel enigzins anders uit. Dan krijgen we een overtuigende voorsprong voor de huidige premier. Meer dan een derde van de ondervraagden wil hem zichzelf zien opvolgen als premier. Maggie De Block scoort goed. Bijna één op de vier mensen vindt haar geschikt om de eerste vrouwelijke eerste minister van ons land te worden. Ook Bart De Wever haalt nog het podium. Eén op de vijf respondenten ziet hem graag aan het hoofd van ons land.

Kris Peeters mag gerust opnieuw de Vlaamse regering leiden als het van de ondervraagden afhangt. Eén op de drie mensen ziet in hem een geschikte minister-president. Hij laat daarmee zijn concurrenten ver achter zich. Bart De Wever krijgt de steun van één op de vijf, slechts één respondent op de acht wil Bruno Tobaack als minister-president.

In Wallonië mag huidig minister-president Rudy Demotte (PS) ook dromen van een volgende ambtstermijn. Eén op de vier Walen wil hem als minister-president na de verkiezingen. Op de tweede plaats is het een nek-aan-nekrace tussen Charles Michel van de MR en Benoit Lutgen van CdH. Zij halen elk 17 procent. In deze peiling kon niet op Elio Di Rupo gestemd worden.