200 vluchtmisdrijven per dag

In 2012 is het in België meer dan 78.000 keer gebeurd dat een bestuurder doorreed na een aanrijding met een ander voertuig. Dat is meer dan 200 keer per dag, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag op basis van cijfers van Justitie. Het gaat hier zowel over zware aanrijdingen als botsingen met lichte schade.

Het aandeel ongevallen en aanrijdingen met vluchtmisdrijf zit al enkele jaren in de lift. Er gebeuren in ons land al meer botsingen met vluchtmisdrijf dan dat achteraf onder het oog van de politie de aanrijdingsformulieren worden ingevuld.

Het gaat bijvoorbeeld om bestuurders die doorrijden nadat ze de spiegel van een geparkeerd voertuig hebben gereden. Als de vluchter alsnog gevat wordt, riskeert hij een geldboete van minimaal 1.200 euro en de intrekking van zijn rijbewijs.

CD&V-senator Dirk Claes berekende dat het vluchtmisdrijf ook nog steeds toeneemt bij ongevallen waarbij gewonden (4.666) en doden (18) te betreuren vielen. "Procentueel zijn er in ons land in 2012 ongeveer 7 procent minder ongevallen gebeurd. Maar het aantal ongevallen met vluchtmisdrijf is in diezelfde periode met amper 1,3 procent gedaald. Dat is hoogst verontrustend", zegt Claes, die pleit voor zwaardere straffen voor vluchters die door de politie nadien opgespoord moeten worden.