1 op de 2 studenten drinkt ongezond veel

De helft van de studenten drinkt te veel. Zodanig veel dat het problematisch wordt volgens de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende grote Vlaamse universiteiten en de Vereniging voor Alcohol en Drugsproblemen (VAD).

Mannen drinken meer

Bijna elke student drinkt alcohol, de ene al meer dan de andere. De populairste drank blijft nog altijd bier. Mannelijke studenten drinken wel een pak meer dan vrouwen. Er doen twee keer meer mannen eens per maand aan bingedrinken dan vrouwen en het aantal mannelijke studenten dat het afgelopen half jaar minstens drie keer dronken is geweest, ligt drie keer zo hoog als bij hun vrouwelijke collega's.

Kotstudenten drinken meer

Studenten die op kot zit lopen een pak meer risico om problematisch veel te drinken dan studenten die thuis blijven wonen. Kotstudenten drinken vaker, doen vaker aan bingedrinken en ze scoren slechter op de schaal van de WGO. 

Medicijnen

Ongeveer één op de twintig studenten gebruikt medicijnen. het gaat dan om zowel kalmeerpillen als stimulerende geneesmiddelen. Vooral in de examenperiodes nemen studenten meer medicijnen in. Ook hier gebruiken mannen weer een pak meer dan vrouwen.

Drugs

Bijna een kwart van de studenten heeft het afgelopen jaar minstens één keer cannabis gebruikt. ook hier scoren mannen slecht: er zijn niet alleen meer mannelijke gebruikers, ze gebruiken ook regelmatiger. 

20.000 studenten

Voor het onderzoek zijn zo'n 20.000 studenten bevraagd. Uiteindelijk werd daaruit een steekproef van 2375 studenten getrokken. Die antwoorden werden verwerkt door medewerkers van de Ugent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, de Antwerpse hogescholen en de KHLimburg.