Dolle pret met Hilde Crevits in bouwkraan

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) heeft vanochtend een handje toe bij de sloopwerken van de oude grenspost op de E17 in Rekkem. Hoewel de minister amper ervaring heeft met kranen maakte ze toch dolle pret bij de werken.

De grensposten zijn niet meer nodig sinds de grenzen voor vrij verkeer van goederen en personen in 1993 werden opengesteld. Daardoor staan de gebouwen op de grenspost te verloederen. De Vlaamse regering verwierf onlangs de gronden en besliste snel om de gebouwen uit 1972 te slopen.

Belgisch-Franse ontmoetingsplaats

Het is de bedoeling dat de volledige site, ongeveer vijftien hectare groot, een herbestemming krijgt. Zo komt er een ruime parking voor vrachtwagens en wagens, maar ook een controlezone voor politie en douane.

De nieuwe site moet ook een trefpunt worden aan de Frans-Belgische grens en dus zijn er ook plannen voor kantoor- en vergaderruimtes, onthaal- en tentoonstellingsfaciliteiten en zelfs horeca. Binnenkort wordt er een monument opgetrokken ter ere van de 300e verjaardag van de Belgisch-Franse grens.

De afbraakwerken zullen een maand duren en kosten 400.000 euro. Tot die tijd moet al het verkeer over één rijstrook in beide richtingen.