Agfa snoeit in brugpensioen

Vakbonden en directie van Agfa-Gevaert hebben na meerdaagse onderhandelingen een ontwerpakkoord bereikt voor een cao voor de 1.200 arbeiders. Daarin wordt het brugpensioen een pak onaantrekkelijker. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Het ontwerpakkoord levert de beeldvormingsgroep volgens de vakbonden een jaarlijkse besparing op van 8 miljoen euro.

Inleveren

De 1.200 arbeiders van de klassieke filmproductie in Mortsel en Heultje zijn de volgende drie jaar verzekerd van hun loon en arbeidsvoorwaarden, behoudens een crisistoestand die extra maatregelen vergt. In ruil voor die zekerheid leveren ze flink in op hun brugpensioen. Zo wordt stevig gesnoeid in het referteloon, de basis om de aanvullende vergoeding te berekenen waar de bruggepensioneerde recht op heeft. In het vierploegenstelsel wordt dat loon bruto afgetopt op 3.780 euro, terwijl voorheen 5.700 euro het vertrekpunt was. De aanvullende vergoeding zakt in dat geval van 1.000 à 2.000 euro tot zowat 500 euro. Daarvan neemt de werkgever de helft voor zijn rekening.

8 miljoen

Daarenboven is het brugpensioen niet langer een recht: de directie bepaalt voortaan of er ruimte is om mensen te laten gaan. Een vakbondsbron schat dat de regeling een besparing van 8 miljoen euro zal opleveren, een bedrag dat Agfa-woordvoerster Viviane Dictus niet wil bevestigen. Zij stelt dat er verschillende onderhandelingen lopen over de lonen, pensioenen en herstructureringskosten. De directie onderhandelt ook met de vakbonden van de bedienden over een nieuwe cao. Woensdag zitten ze een eerste keer samen. Voorts lopen er onderhandelingen over besparingen inzake het bedrijfsrestaurant en het vakantiegeld.