Man die controleur doodde niet naar cel

Alexandre V.E. (30, rechts op de foto), de man die op 7 april 2012 MIVB-controleur Iliaz Tahiraj doodsloeg, moet niet naar de gevangenis. De correctionele rechtbank van Brussel heeft hem veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden. De familie van het slachtoffer moet hij enkele tienduizenden euro's schadevergoeding betalen.

Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van vier jaar gevorderd, maar de rechtbank vond het niet nodig om V.E. terug te sturen naar de cel. De rechtbank wees erop dat de man vanaf de eerste dag de feiten heeft bekend, dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen en dat hij de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating heeft nageleefd. De familie van het slachtoffer en de vakbonden bij de MIVB reageren teleurgesteld.

Iliaz Tahiraj (56) deed op de bewuste dag vaststellingen van een ongeval tussen een MIVB-bus en een personenwagen op het kruispunt van de Havenlaan en het Redersplein in Brussel, waarbij een kennis van V.E. betrokken was. De dertiger stond terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg.

Bekijk de reportage uit april 2012: