Verliest Malika El Aroud nationaliteit?

Het parket-generaal van Brussel heeft de procedure opgestart om de Belgische nationaliteit van Lors Doukaev en Malika El Aroud te ontnemen. De twee zijn beide veroordeeld voor terrorisme en zitten momenteel hun straffen uit. De procedure zal nog maanden duren.

Malika El Aroud werd in 2010 veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze een netwerk op poten had gezet om jihadisten naar Afghanistan te sturen. Ze zit intussen in de vrouwengevangenis in Vorst. Lors Doukaev is een Russische Belg die in Denemarken werd veroordeeld omdat hij een aanslag wou plegen tegen de krant die destijds de controversiële Mohammed-cartoons publiceerde. Hij zit momenteel in de gevangenis van Andenne.

 

De procedure om iemands Belgische nationaliteit af te nemen is behoorlijk uitzonderlijk en kan enkel opgestart worden door de procureur-generaal. Uiteindelijk beslist het hof van beroep over de afname van de nationaliteit. Dit gebeurt op basis van twee mogelijke motieven: de valse verwerving van de Belgische nationaliteit of ernstig tekortschieten in de verplichtingen als Belg.