"Geen Vlaamse meerderheid nodig"

De volgende federale regering moet niet noodzakelijk een meerderheid hebben aan Vlaamse kant. Dat zegt Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in De Zondag. "Een belastingverlaging en een fiscale vereenvoudiging, dat zijn onze voorwaarden", aldus de voormalige vicepremier en huidig burgemeester van Kortrijk, die voor de Vlaamse liberalen de Kamerlijst zal trekken in zijn provincie.

Belastinghervorming

De regering Di Rupo, waar Open Vld deel van uitmaakt, heeft geen meerderheid onder de Vlaamse Kamerleden. "Veel belangrijker is een goed akkoord over fundamentele hervormingen", klinkt het. "De fiscaliteit is vandaag zo ingewikkeld dat niemand nog zijn belastingbrief kan invullen. Dat moet anders. En ten tweede kan het niet dat mensen meer dan de helft van hun inkomen moeten afstaan aan de staat. Die twee principes moeten in het regeerakkoord staan, anders doen wij niet mee. Of dat nu wel of niet met een Vlaamse meerderheid is, dat is daaraan ondergeschikt."

Ministerpost

Van Quickenborne zegt nog geen ministerambities te hebben. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 verliet de toenmalige vicepremier en minister van Pensioenen de regering om burgemeester in Kortrijk te worden. "Neen, ik ben niet beschikbaar zolang ik burgemeester ben. Ik hou me aan mijn woord."