Kost rit Gent-Brussel binnenkort 3 euro?

Over twee weken start het langverwachte proefproject van rekeningrijden voor personenwagens. Een rit in stedelijke gebieden kan in de toekomst 9 eurocent per kilometer kosten. Voor de autosnelweg wordt 5 cent aangerekend, voor andere wegen 6,5 cent. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Voor een autorit van Mechelen naar Brussel betaal je dan zo’n 1,7 euro. Wie dagelijks van Gent naar Brussel rijdt moet rekenen op een kost van 30 euro per week.

De drie gewesten in ons land hebben een akkoord bereikt over de tarieven van de kilometerheffing. Dat is een autobelasting waarbij een bedrag per kilometer wordt aangerekend, afhankelijk van de piek- en daluren en het type weg dat u gebruikt. Het proefproject gaat van start in en rond Brussel. Tijdens de ochtend- en avondspits wordt autorijden tweemaal zo duur als tijdens de daluren. ‘s Nachts betaal je niets.

Met het proefproject willen de gewesten nagaan wat het effect van de kilometerheffing is op ons rijgedrag. Bijna 1.200 proefpersonen zullen vanaf 17 februari twee maanden lang rondrijden met een On Board Unit (OBU), een GPS-systeem dat je traject doorseint naar een centrale server.

Welke vragen heeft u over het rekeningrijden? Wij stellen ze om 19 uur aan minister Crevits.