Bijna 30.000 jongeren verliezen uitkering

Bijna 30.000 jongeren verliezen hun werkloosheidsuitkering tegen 2015. Dat is het gevolg van de strengere aanpak van werkloosheid bij jongeren. Vandaag krijgen jongeren die na twaalf maanden geen werk vinden een wachtuitkering. Die uitkering is onbeperkt in tijd, maar de federale regering besliste om die maatregel te schrappen als jongeren na drie jaar niet voldoende werkervaring kunnen voorleggen.

De Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) maakte een eerste schatting na de werkloosheidshervorming van de regering Di Rupo in 2011. Door deze hervorming werden er maatregelen opgesteld die mensen langer doen werken. Ook de toekenning van een werkloosheidsuitkering bij jongeren werd toen verstrengd.

Volgens Hugo Boonaert van de RVA zullen er volgend jaar 27.300 mensen hun uitkering verliezen. De rijksdienst sluit niet uit dat het aantal kan oplopen maar wil daar niet op vooruit lopen. “Alles hangt af van de hoeveel mensen nog een job vinden en van maatregelen die de regering heeft genomen om de intrede van jongeren in de arbeidsmarkt de bevorderen”, zegt Bonaert.