“LOONKLOOF DICHTEN IS PRIORITEIT”

Volgens CD&V voorzitter Wouter Beke moet er de komende jaren zowel ingezet worden op budgettaire discipline als op het dichten van de loonkloof. Beke probeert daarmee zowel zijn vicepremier Pieter De Crem als Vlaams minister-president Kris Peeters bij te treden. Wie tegenstelling ziet tussen hun uitspraken, zoekt volgens Beke “spijkers op laag water”. Dat zei hij in het radioprogramma De Ochtend.

CD&V vicepremier Pieter De Crem had gisteren in De Standaard laten verstaan dat eerst sprake moet zijn van een economische groei om en bij de twee procent vooraleer er een bijkomende loonlastenverlaging zou kunnen komen. Later op de dag noemde Vlaams minister-president Kris Peeters dat “een persoonlijk standpunt van Pieter De Crem”. Peeters zei dat hij de budgettaire bezorgdheid van De Crem deelde. “Maar wij hebben als CD&V heel duidelijk gezegd dat die loonkloof dichtgereden moet worden tegen 2018. Als dat niet in een regeerakkoord zit, zullen wij geen deel uitmaken van een regering. Dat is een heel duidelijk CD&V-standpunt.

Partijvoorzitter Wouter Beke moest vanochtend het beeld van de verdeelde partij counteren. Volgens hem hebben zowel De Crem als Peeters een punt. “We hebben op ons congres in november gezegd dat de loonkloof moet teruggedrongen worden tegen 2018. Dat is prioriteit. Tegelijk zegt Pieter De Crem dat we de komende jaren over het budget moeten waken en het tekort terugdringen”.

Volgens Beke hoeft er ook geen tegenstelling te bestaan tussen beide ambities. “Niemand heeft meer gedaan voor de budgettaire discipline dan Pieter De Crem en Koen Geens op federaal niveau, en Kris Peeters op Vlaams niveau. Daarnaast is het voor ons een absolute prioriteit om meer werkgelegenheid en groei te creëren en daarvoor is een loonlastenverlaging nodig.”