LDD enkel nog in West-Vlaanderen

Lijst Dedecker (LDD) komt bij de verkiezingen van 25 mei enkel op in West-Vlaanderen en dient geen lijst in voor het Europees Parlement. Volgens een eigen peiling die Jean-Marie Dedecker liet uitvoeren zou zijn partij in West-Vlaanderen 6,1 procent halen, meer dan de kiesdrempel dus. In andere provincies is dat minder. In Limburg zou de partij niet eens 1 procent halen.

Dedecker gaat zich nu terugtrekken "achter de IJzer", zo zei hij gisteren in ‘Reyers Laat’ op Canvas.   Dedecker is er nog niet uit of hij zelf de Vlaamse lijst of de Kamerlijst zal trekken. Zijn voorkeur gaat naar de Kamer. "Het Vlaams parlement is een veredelde kleuterklas." Maar de kiesdrempel ligt voor de Kamer in West-Vlaanderen op zes procent. Voor het Vlaams Parlement is die drempel maar vijf procent.

Een Europese lijst dient Dedecker niet in. "De kiesdrempel lig op tien procent en dat halen we niet."

Lode Vereeck terug naar Open Vld

Alle parlementsleden gaan op een van de West-Vlaamse lijsten staan, behalve Vlaams fractieleider Lode Vereeck uit Limburg. Hij neemt vandaag ontslag uit de fractie van LDD. Hij keert terug naar Open Vld. Bij de verkiezingen van 25 mei wordt hij daar eerste opvolger op de Kamerlijst in Limburg.

"Dit voelt aan als thuiskomen", zegt de 49-jarige Vereeck in Het Belang van Limburg. "Zowel op economisch als institutioneel vlak heeft Open Vld het beste en meest realistische programma. Als econoom wil ik mee oplossingen uitwerken om onze economie opnieuw op de rails te krijgen. Ik kan dat vandaag het best bij Open Vld", zegt de professor economie aan de UHasselt.

Vereeck keert na vijf jaar terug naar de partij waar het in 1999 allemaal begon. "Lode is een echte versterking", reageert Open Vld-boegbeeld Patrick Dewael. "We appreciëren elkaar en delen dezelfde opvatting over het liberalisme. Bovendien kreeg ik van onze achterban ontzettend veel positieve signalen over hem."