Belkacem blijft Belg

Justitie kan de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem, het gezicht van Sharia4Belgium, niet afpakken. Dat bevestigt het parket-generaal in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Fouad Belkacem schopte de voorbije jaren flink wat keer, onder meer via haatvideo’s tegen niet-moslims en door zich zwaar beledigend uit te laten over de dood van politica Marie-Rose Morel. Toen hij in enkele videoboodschappen het slaan van een agente verheerlijkte en ook nog leek op te roepen tot geweld, laaiden de gemoederen zo hoog op dat de politieke wereld eiste dat justitie de Sharia4Belgium-woordvoerder zijn Belgische paspoort zou afnemen. Hij heeft daarnaast ook nog de Marokkaanse nationaliteit.

Maar dat lukt dus niet, bevestigt het Antwerpse Parket-Generaal dat onderzocht of de Belgische nationaliteit van Belkacem afgenomen kan worden. Het moest daarmee wachten tot de veroordeling van Belkacem wegens het aanzetten tot haat en geweld, na een klacht van onder anderen de familie van Morel, definitief vaststond. Dat is intussen het geval. Het Hof van Cassatie bevestigde enkele weken geleden zijn veroordeling tot achttien maanden cel en een geldboete van 550 euro in beroep.

De ontneming van iemand zijn Belgische nationaliteit kan volgens advocaat-generaal Ben Zajtmann, woordvoerder van het Antwerpse parket-generaal, enkel in het geval van zeer ernstige feiten, gekoppeld aan een zware veroordeling. “De huidige straf die hij opgelegd kreeg, is onvoldoende om de procedure tot het ontnemen van de Belgische nationaliteit op te starten.”