2 op 3 Belgen hebben stress op het werk

Zowat 64 % van de Belgische werknemers heeft last van stress op het werk. Dit is een stijging van 18 % tegenover in 2010. Dat blijkt uit een onderzoek van het HR-bedrijf Securex. De stijging treft niet alleen werknemers maar ook werkgevers, waarschuwt de organisatie.

Werknemers die aan stress lijden hebben fysieke en psychische klachten. Voorbeelden zijn hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieverlies, neerslachtigheid en snel kwaad worden. Ruim 37 % van de werknemers is wel eens afwezig door een of meerdere van die klachten. Stress zorgt er ook voor dat mensen langer afwezig zijn. Werknemers zonder stressklachten zijn gemiddeld zes dagen per jaar afwezig terwijl werknemers met klachten gemiddeld twintig dagen afwezig zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers met een contract van onbepaalde duur meer spanningsklachten (28%) hebben dan hun collega’s met een contract van bepaalde duur (18%). Lager opgeleiden lijden ook meer aan stress (31%) dan hoger opgeleiden (24%).

“De gevolgen van overmatige stress zijn duidelijk niet te onderschatten. Zowel voor werknemers als voor organisaties dringt een stressbeleid zich op”, zegt Securex.