Pyjamaprotest stuit op onbegrip

De 98 bewoners van een rusthuis in Zelzate moeten op 10 en 14 februari een hele dag in hun pyjama blijven zitten. Het personeel gaat door een vakbondsactie hen die dagen niet helpen bij het aankleden. "Dat doe je niet, het treft de bejaarden in hun eerbaarheid", zeggen critici

Het personeel van Home Bloemenbos, waar ook Eddy Wally verblijft, pikt het niet dat het gemeentebestuur de sociale dienstverlening in Zelzate wil privatiseren. Uit protest kondigen de vakbonden twee zogenaamde ‘pyjamadagen’ aan. "Het personeel op de werkvloer heeft die actie zelf uitgedokterd", zegt vakbondssecretaris Dirk Van Himste(ACOD). "Op deze manier toont het wat zo'n privatisering teweeg zal brengen. De bewonersgroep begrijpt de actie wel."

De OCMW-voorzitter van Zelzate, Rik Laureys, is het daar niet mee eens. "De vakbonden hebben de mond vol over het feit dat de mens centraal moet staan in dit debat. Maar het is net de mens die ze treffen met hun acties. Onze rusthuisbewoners vragen hier niet om. Zij zijn de echte slachtoffers. Blijkbaar staan de vakbonden daar niet bij stil."

"Dit tast die mensen in hun eerbaarheid aan", reageert geriater Lucien De Cock. "Het zijn ook net de sukkelaars die in zulke rusthuizen belanden. Zorgpersoneel moet opkomen voor zijn patiënten, niet hen erbij laten zitten als schooiers."