Fiscus op Facebook tegen wanbetalers

De belastingen in ons land gaan wanbetalers nu ook per mail, sms en via sociale media zoals Facebook overtuigen alsnog hun schulden te betalen. Nu gebeurt dat al telefonisch en dat leverde in anderhalve maand tijd 11,3 miljoen achterstallige btw-inkomsten op. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Alert

Volgens de kranten is het een succes, maar het kan nog beter, denken ze bij de fiscus. "Sommige mensen blijken in de praktijk moeilijk bereikbaar via de telefoon, maar reageren wel alert op sms-berichten, mails of zelfs op berichten die ze via Facebook of andere sociale media ontvangen", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. Daarom proberen ze binnenkort ook op die manieren wanbetalers te contacteren.

Waarschuwing

Adyns vindt het niet abnormaal dat wanbetalers blijkbaar gewillig op die eenvoudige betalingsvraag ingaan. "We wijzen de mensen er immers op dat ze hoge deurwaarders-, gerechts- en vervolgingskosten riskeren wanneer ze niet snel over de brug komen. Niet iedereen beseft dat immers voldoende." Hij waarschuwt evenwel dat de zogenaamde verwijlintresten, omdat er niet op tijd is betaald, niet kwijtgescholden worden tijdens zo'n telefoongesprek.