'Dodebabycantus' afgelast

De omstreden cantus van studenkring Amentia gaat dan toch niet door. Er was heel wat ophef ontstaan over de cantus, die de naam 'Dodebabycantus' had gekregen. Voor veel mensen ging dit een brug te ver. In de loop van de dag werd het evenement van Facebook verwijderd en ook op de website van Amentia is de naam van de cantus geschrapt. Voorlopig reageert de studentenkring niet, op de Facebookpagina staat enkel het volgende: "Wij zijn geen slechte mensen, gewoon goede mensen met slechte ideeën".

Een cantus is een traditionele studentenactiviteit waarop liedjes worden gezongen en vooral veel bier wordt gedronken. Amentia wijdt haar cantus op 13 februari aan het thema ‘dode baby's’. Schachten (nieuwelingen) moeten zich verkleden als dode baby. Wie tijdens de cantus aan het woord wil, moet eerst een mop over dode baby's vertellen.

Anderen studenten reageerden met afschuw. Verscheidene onder hen probeerden het bestuur van Amentia al op andere gedachten te brengen, onder meer via discussies op Facebook. Aanvankelijk leek de clubleiding niet in te willen binden. "Als we dat nu doen, waar trekken we dan de streep? Binnenkort mag er niets meer", zegt praeses Colin Deaspé in de kranten. "Het idee voor de ‘Dodebabycantus’ is ontstaan uit een grapje onder onze leden. We hebben ook alleen onze eigen leden uitgenodigd. Intern krijgen we positieve reacties. Alleen bij niet-leden stuiten we op onbegrip."

Amentia is een onafhankelijke studentenclub en niet verbonden aan een school. "Daarom is het moeilijk om tegen dit soort activiteiten iets te doen", zegt Antwerpen Studentenstad.

Maar intussen is pagina van de cantus niet meer te vinden op Facebook en heeft de studentenkring het evenement dus afgelast. Voorlopig wil niemand officieel reageren.