2x zoveel nertsen gefokt in Vlaanderen

In 2013 hebben drie nertsenkwekerijen een milieuvergunning gekregen. Dat is goed voor 160.000 dieren, een verdubbeling van het aantal gefokte nertsen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Jurgen Vanlerberghe (sp.a) heeft opgevraagd aan Vlaams minister van milieu Joke Schauvliege (CD&V).

In Beveren-Waas verblijven momenteel 27.000 nertsen, in Meeuwen-Gruitrode zijn het er 23.760. Het grootste aantal nertsen komt vooral door een nieuwe kwekerij in Wervik die goed is voor 110.000 dieren. Er is veel geprotesteerd tegen de kwekerij in Wervik. De inwoners van het dorp hebben zelf beroep aangetekend, dat momenteel wordt behandeld.

Sp.a betreurt de toename van het aantal nertskwekerijen. De partij wil het fokken van pelsdieren voor bont verbieden net zoals dat in Nederland en Groot-Brittanië het geval is. De stijging in België komt er omdat in Nederland de nertskwekerijen moeten verdwijnen tegen 2024. De Nederlandse kwekers zoeken dus een uitweg en komen naar België. “We moeten dringend zelf ingrijpen”, zegt Vanlerberghe. Hij verwijst daarbij naar een wetsvoorstel dat zijn partij in de kamer heeft ingediend.