Vogelsmokkelaar riskeert 4 jaar cel

Het openbaar ministerie vraagt een celstraf van vier jaar en een boete van 110.000 euro voor een 56-jarige man uit Sint-Laureins die verdacht wordt in een zaak van internationale vogelzwendel. De zaakt wordt behandeld voor de correctionele rechtbank in Gent.

"Illegaal geroofde vogels werden als het ware witgewassen als in gevangenschap gekweekte dieren en verkocht voor grof geld", pleitte de openbare aanklager.

De man uit Sint-Laureins is de hoofdverdachte in de zaak. Hij moet zich samen met drie andere verdachten verantwoorden voor onder andere schriftvervalsing, criminele bendevorming en inbreuken op de handel in bedreigde diersoorten.

De zaak kwam in een stroomversnelling in 2010, toen de Spaanse politie enkele mannen betrapte met een grote hoeveelheid eieren van wilde roofvogels. De bende roofde eieren in het wild, en die werden uitgebroed bij de Belg in Sint-Laureins .

Bij een huiszoeking werden zeventig zeldzame vogels gevonden. Het ging onder meer om valken, gieren, wouwen en arenden. Die dieren zijn tot 10.000 euro per stuk waard.

De man zou meer dan 800.000 euro verdiend hebben met de zwendel.