Familie bezoekt uitgebrand kot

De families van Dace Zarina en Sara Gibadlo hebben zaterdagnamiddag een bezoek gebracht aan de woning in de Bankstraat in Leuven die vrijdagochtend uitbrandde. Beide meisjes lieten het leven bij die brand. De ouders, broers en zussen van de twee studentes zijn ongeveer een uur ter plaatse geweest en hebben bloemen en foto's achtergelaten. Ze namen ook een minuut stilte in acht.

De 22-jarige Dace Zarina en de 19-jarige Sara Gibaldo waren allebei in Leuven voor een 30 weken durende stage bij het Leuven Institute for Ireland in Europe. Ze verbleven op de bovenste verdieping van het studentenhuis, op de hoek van de Bankstraat en de Kapucijnenvoer. Ze konden, in tegenstelling tot acht medebewoners, niet ontsnappen toen er gisterenochtend brand uitbrak in het gebouw. De brandweer vond hun lichamen na de brand onder het puin.

De families van beide slachtoffers werden vrijdag verwittigd en zijn in de loop van de nacht in België aangekomen. "Ze hebben aan de woning een aantal vragen gesteld over hoe de meisjes in Leuven leefden en over de dramatische gebeurtenissen", zegt Marc Vranckx van de Leuvense lokale politie. "Onze sociale dienst heeft zo goed mogelijk op hun vragen geantwoord."

De families gaan nu, met de hulp van de Ierse ambassade, de nodige stappen nemen om de stoffelijke overschotten van beide meisjes te repatriëren, eenmaal ze door het Leuvense gerecht zijn vrijgegeven. Dat zou een van de komende dagen gebeuren. Het Leuvense gerecht heeft intussen een onderzoek geopend naar de oorzaak van de brand. De Leuvense stadsarchitect onderzoekt wat er met het uitgebrande gebouw moet gebeuren.