Amerikanen hacken Belgische prof

Er is een nieuw Belgisch luik in het NSA-spionageschandaal. De Belgische professor Jean-Jacques Quisquater, een internationaal expert in het beveiligen van data, is gehackt. En net zoals bij de Belgacomhacking wijzen alle sporen in de richting van de Amerikaanse geheime dienst NSA en zijn Britse tegenhanger GCHQ. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Er valt geen chipkaart te bedenken of er zit wel ergens een stukje beveiligingstechnologie in dat UCL-professor Jean-Jacques Quisquater (67) mee heeft bedacht. Een voorbeeld: wanneer u aan een automaat veilig geld kan afhalen, is dat onder andere te danken aan het werk dat Quisquater heeft geleverd met ingewikkelde wiskundige algoritmes. Hij lag ook mee aan de basis van het Proton-betaalsysteem.

Het federaal parket, dat de hacking van Belgacom onderzoekt, bevestigt dat het een dossier heeft geopend. Quisquater zelf diende ook een klacht in bij het gerecht. Voor zover bekend is het ook de eerste keer dat de naam van een privépersoon opduikt als slachtoffer van hacking in het NSA-dossier.