Stormloop bij jeugdrechters

Verblijfsregelingen voor kinderen van gescheiden ouders worden steeds vaker herzien. Het aantal zaken dat door de jeugdrechter beslecht wordt, is in vijf jaar tijd toegenomen van 13.217 tot 19.255. Co-ouderschap is daarin een van de belangrijkste factoren. Dat schrijft De Morgen.

De tijd dat kinderen van gescheiden ouders tot hun achttiende één verblijfsregeling hadden, is al lang voorbij. Het aantal zaken waarin jeugdrechters een oordeel moeten vellen over het verblijfsschema van een kind, stijgt de jongste jaren spectaculair. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Het steeds stijgende aantal echtscheidingen heeft daar uiteraard mee te maken, maar dat is lang niet de enige verklaring. "Samenwonende koppels met kinderen die uit elkaar gaan, komen eveneens bij de jeugdrechter terecht en ook hun aantal neemt toe", zegt Lahaye-Battheu.

Daarnaast zijn twee wetswijzigingen uit 2006 een belangrijke factor, bevestigt ook Mechels jeugdrechter Bie Van Bauwel. "Sindsdien blijft een zaak bij de jeugdrechter op de rol staan tot het kind achttien jaar is. Het dossier heropenen is daardoor veel makkelijker en goedkoper, waardoor er veel sneller om een wijziging gevraagd wordt".

In 2006 werd bij wet ook bepaald dat co-ouderschap de voorkeur heeft wanneer ouders uit elkaar gaan. Voordien was een regeling waarbij het kind om de week van ouder naar ouder ging een uitzondering. "Veel vaders grepen die wet aan om hun oude regeling te herzien", zegt Van Bauwel.