"Brandvoorschriften waren in orde"

Het gebouw dat vrijdagochtend in Leuven is uitgebrand, voldeed wel degelijk aan alle voorschriften voor brandveiligheid. Dat meldt het Leuven Institute for Ireland in Europe vrijdagavond in een persbericht. Het Leuven Institute is de huurder van het pand en gebruikt het om stagiairs en andere medewerkers van het instituut te laten verblijven als die in Leuven een werkstage volgen. Bij de brand vrijdagochtend kwamen twee stagiairs om het leven.

Na de brand waren er vragen over de brandveiligheid van het gebouw. Leuvens burgemeester Louis Tobback meldde dat het gebouw niet geregistreerd stond als studentenwoning en de laatste vijf jaar niet meer door de brandweer gecontroleerd was.

"Het gebouw dat deze ochtend door de brand getroffen werd, voldeed wel degelijk aan alle voorschriften", zegt het Leuven Institute nu. "Twee jaar geleden nog werd het gebouw door de inspecteurs van de verzekeringsmaatschappij onderworpen aan een volledige controle. In het gebouw waren alle nodige voorzieningen aanwezig, zoals een alarminstallatie, brandblusapparaten en een brandladder."

Het Leuven Institute heeft er intussen mee voor gezorgd dat de acht andere bewoners van het pand elders onderdak krijgen en zorgt samen met de verschillende overheden, de KU Leuven en de Ierse ambassade voor de opvang van de stagiairs en hun familie.

Bekijk ook: