Dossier Kasteelmoord

2 jaar Kasteelmoord in 5 sleutelmomenten

Op 31 januari 2012 verdween kasteelheer Stijn Saelens. Zijn vrouw vond thuis enkel een plas bloed, het begin van wat één van de bizarste moordzaken van de eeuw zou worden. VTM NIEUWS schetst het verloop in vijf sleutelfases.

1 februari 2012: Kasteelheer verdwenen

Gisterenavond heeft Elisabeth, de vrouw van Stijn Saelens een lugubere ontdekking gedaan. In de inkomhal liggen een grote plas bloed en verschillende kogelhulzen, van haar man is er geen spoor. Het parket vermoedt dat Saelens vermoord is en dat zijn lijk met een wagen is weggebracht.

17 februari 2012: Lijk gevonden

Stijn Saelens is al meer dan twee weken vermist. Zijn schoonvader dr. André Gyselbrecht, schoonbroer Peter Gyselbrecht en Pierre Serry zitten in de cel omdat de speurders vermoeden dat zij achter de verdwijning zitten. In een bos van Serry in Maria-Aalter zoeken de speurders al dagenlang naar aanwijzingen, als ze rond de middag bij graafwerken plots op een lijk stuiten. Het kan niet anders of de vermiste kasteelheer is gevonden. De autopsie zal dat later bevestigen.

5 september 2012: Persconferentie verdachten

Na bijna zeven maanden in de cel komen vader en zoon Gyselbrecht plots vrij. Het gerecht kan niet bewijzen dat zij de opdracht hebben gegeven om Stijn Saelens te laten ombrengen. De twee blijven wel de hoofdverdachten. Een dag later doen ze iets wat ongezien is in een moordonderzoek: André en Peter Gyselbrecht roepen de pers bijeen in de feestzaal van een restaurant om hun onschuld op een persconferentie uit te schreeuwen. Ze ontkennen ook maar iets te maken te hebben met de dood van Saelens en zeggen te hopen dat de waarheid aan het licht komt. Pierre Serry blijft wel nog in de cel.

14 februari 2013 Dr. Gyselbrecht opnieuw opgepakt

Hoewel hun hoofdverdachten al vijf maanden op vrije voeten zijn, blijven de speurders niet op hun lauweren rusten. Ze kunnen één van de de vermoedelijke uitvoerders van moord identificeren. Het gaat om een Nederlander die ondertussen is overleden. Bijna een jaar nadat het lijk van Stijn Saelens is gevonden, om 6 uur 's ochtends op valentijnsdag, bellen de speurders aan bij dr Gyselbrecht. Hij moet onmiddellijk meekomen voor verhoor, want er zijn tegenstrijdigheden ontdekt in zijn eerdere verklaringen. Tegen zijn zoon Peter hebben de speurders geen nieuwe bewijzen, hij blijft vrij. De speurders hebben ondertussen wel een andere verdachte achter de tralies. Het gaat om de Nederlander Tinus Van Wesenbeeck. Die is opgepakt omdat hij als tussenpersoon contact heeft gelegd tussen de opdrachtgevers en de moordenaars.

3 januari 2014: Dr. Gyselbrecht weer vrij

Na bijna elf maanden in de cel, beslist de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent dat dr. Gyselbrecht opnieuw mag vrijkomen. Hij krijgt wel strikte voorwaarden opgelegd. Hij mag bijvoorbeeld niet met de pers spreken, vermoedelijk omdat het gerecht wil vermijden dat hij opnieuw een persconferentie geeft om zijn onschuld uit te schreeuwen. Tussenpersoon Tinus Van Wesenbeeck is ondertussen ook al paar maand opnieuw op vrije voeten. Enkel Pierre Serry, de man op wiens grond het lijk is ontdekt, zit nog in de cel.