3 op de 10 Belgen kunnen niet sparen

Drie op de tien Belgen hebben geen spaargeld. Eén derde zag zijn spaargeld het afgelopen jaar flink afnemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat ING via het internet liet uitvoeren bij 1002 Belgen.

Ook in Duitsland zeggen drie op de tien inwoners geen spaargeld te hebben. Maar in onder meer Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië zijn dat er minder dan bij ons. Mannen staan er in ons land beter voor dan vrouwen, zo heeft 63% van de mannen spaargeld, tegenover 51% van de vrouwen. De helft van de Belgen zegt geen persoonlijke schuld te hebben.

43% van de respondenten meent te weinig geld opzij te hebben staan om zijn huidig uitgavenniveau voor drie maanden te handhaven, als zijn komen plots zou dalen. Vergeleken met andere Europese landen doen alleen Roemenië en Frankrijk het slechter. Een meerderheid van de Belgen, 54%, maakt zich financiële zorgen. Onder hen zijn meer vrouwen (60%) dan mannen.

Tot slot zijn er ook regionale verschillen. Bijna twee op de drie Vlamingen en Brusselaars zeggen dat ze spaargeld hebben, tegenover iets meer dan vier op de tien Walen. In Vlaanderen is 53% van de gezinnen naar eigen zeggen schuldenvrij, terwijl dat in Wallonië maar voor 38% opgaat.