Boetes brengen 50 miljoen meer op

Vorig jaar hebben we een recordbedrag aan boetes betaald. Het gaat dan vooral over verkeersboetes. In totaal gaat het over een bedrag van 430 miljoen euro. Dat is bijna 50 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dat komt vooral omdat de boetes duurder geworden zijn en omdat de fiscus ze efficiënter kan innen. Mobiliteitsorganisaties vinden dat te weinig van dat geld wordt geïnvesteerd in verkeersveiligheid. 

Voor alle duidelijkheid, de cijfers willen niet zeggen dat we nu plots allemaal veel te snel rijden, wel dat er gewoon meer controles zijn en dat de boetes vlotter worden geïnd. Bovendien zijn een hele reeks boetes in april verhoogd.

Daardoor zijn vooral de inkomsten van de politierechtbanken fors gestegen. Van 38 miljoen in 2012 naar 56 miljoen vorig jaar. Via de onmiddellijke inningen voor lichtere verkeersovertredingen, is er zelfs 282 miljoen bijgekomen.

Mobiliteitsorganisatie Touring keurt de continue verhoging van de verkeersboetes af. “Volgens ons is er geen duidelijke relatie tussen de hoogte van de boetes, het afschrikeffect en de verkeersveiligheid”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. “De situatie is scheefgegroeid.”