Meer en zwaarder geweld tegen politie

Het aantal agenten dat slachtoffer wordt van fysiek geweld, is in twee jaar met vijftien procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) waarover Het Laatste Nieuws schrijft. Het aantal ziektedagen door die agressie is bovendien verdrievoudigd.

In 2009 werden ‘maar’ 118 federale agenten het slachtoffer van fysiek geweld. Tegen 2011 steeg dat aantal al naar 136, of vijftien procent meer.

De agressie houdt de agenten ook steeds langer thuis. Het aantal ziektedagen als gevolg daarvan is zelfs meer dan verdrievoudigd. In 2009 bleven aangevallen agenten 1.300 dagen thuis, in 2011 waren dat er al 4.069. De gemiddelde periode dat zo’n agent dus thuis blijft, is geklommen van 8,8 dagen tot maar liefst 25 dagen.

“Dat is logisch”, klinkt het bij de politievakbond, “want het geweld wordt almaar driester.” Zo lopen agenten steeds minder oppervlakkige verwondingen op, maar wel meer breuken of hersenschuddingen. “Zelfs buiten de grootsteden zien we steeds meer agressie tegen agenten. Bovendien zijn er veel collega’s die geen aangifte doen, omdat ze denken dat dat toch geen zin heeft.”

Door de piek aan ziektedagen verliest de politie veel mankracht “en dat plaatst de collega’s die wel aan de slag zijn onder een enorme werkdruk.”