Technologie kan studenten niet boeien

Studenten kiezen nog altijd te weinig voor studierichtingen uit technologie en wetenschap. Nochtans is daar op de arbeidsmarkt veel vraag naar en doet de overheid er alles aan om die studierichtingen te promoten. Dat schrijft De Standaard die het rapport ‘Hoger Onderwijs in Cijfers’ van de Vlaamse onderwijsadministratie kon inkijken.

Het aantal studenten in het Vlaams hoger onderwijs is dit academiejaar opnieuw gestegen met 4.474 gestegen tot 219.436. Goed voor een toename van 2 procent. Dat betekent dat bijna zeven op de tien jongeren hogere studies volgen. Maar de harde richtingen, zoals wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde, kennen geen groei. Die richtingen worden nochtans uitgebreid gepromoot door de overheid en de arbeidsmarkt.

In de zogenaamde STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zijn dit academiejaar drie procent minder studenten ingeschreven dan vorig jaar. De opleidingen van de hogescholen die onder de hoede van de universiteiten zijn gekomen, tellen dan weer wel meer studenten. Toegepaste taalkunde (+5,2 procent) en zeker industriële wetenschappen (+12,2 procent) zijn daar de mooiste voorbeelden van. Hun klassieke universitaire tegenhangers, taal- en letterkunde (-14 procent) en toegepaste wetenschappen (-12,2 procent), betalen daarvoor de prijs.