UGent vogelt uit waarom u seks hebt

Motieven om seks te hebben kunnen voor iedereen en in elke situatie verschillend zijn. De ene heeft vooral seks om spanning en stress kwijt te raken, terwijl de ander vooral intimiteit met de partner nastreeft. De Universiteit Gent wil nu onderzoeken waarom de Vlaming seks heeft. Iedereen die seksueel actief is kan anoniem meedoen en via de site www.waaromseks.be de vragenlijst invullen.

In een Amerikaans onderzoek werden maar liefst 237 redenen genoemd om seks te hebben. De Gentse onderzoekers nemen de resultaten van hun collega’s als uitgangspunt voor hun eigen studie. Ze selecteerden 139 van de 237 motieven om die bij de Belgische bevolking verder uit te diepen.

De enquête is voor iedereen bedoeld, maar de onderzoekers willen ook meer weten over de seksuele motieven van mensen die met specifieke gezondheidsproblemen kampen. Daarom zijn de onderzoekers ook op zoek naar mensen met obesitas of een oncologische aandoening, transgender personen, jongeren tussen 16 en 18 jaar, volwassenen van 55 jaar en ouder en personen met een seksueel probleem.

Deelnemen aan de vragenlijst kan tot 23 maart 2014. De eerste resultaten worden tegen de zomer verwacht. Wie deelneemt, ontvangt na afloop ook de resultaten en maakt kans op een van de geldprijzen die verloot worden om deelname te stimuleren.