1 op de 3 inbrekers komt uit buitenland

Rondtrekkende dadergroepen plegen steeds vaker inbraken in België. Ongeveer de helft van alle inbraken is het werk van zo'n bende. Daarvan blijkt bijna 70 procent buitenlander te zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag op basis van cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

In 2012 waren er in België 75.268 inbraken, het grootste aantal in jaren. In 2011 schatte minister van Justitie Annemie Turtelboom het aandeel van rondtrekkende daders daarbij nog op 25 tot 30 procent. "Nu is dat al 40 à 50 procent", zegt hoofdcommissaris Eddy De Raedt, directeur goederencriminaliteit bij de federale politie. "Hun 'marktaandeel' neemt almaar toe."

Aangezien zowat 70 procent van de geïdentificeerde bendeleden van buitenlandse komaf is, kan je dus stellen dat 35 procent van alle inbraken in ons land gepleegd is door een buitenlander. Het grote struikelblok is de aanpak van minderjarige daders, vaak Roma-kinderen. "In één dossier op de vijf speelt een minderjarige een rol", zegt De Raedt. "Zij worden beschermd door het jeugdrecht en blijven vaak ongestraft."