Sjoemelrechter maand geschorst

De Oostendse vrederechter die verdacht wordt van corruptie, belangenvermenging en knevelarij (afpersing), is voor een maand geschorst. Dat heeft Thierry Denys beslist, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge. Een plaatsvervangend rechter leidt de zittingen.

Gisteren hielden speurders huiszoekingen in het vredegerecht van Oostende en in de woning van de vrederechter. De vrederechter wordt verdacht van corruptie, belangenvermenging en knevelarij, maar is voorlopig niet opgepakt of aangehouden. Hij zal wel nog verder verhoord worden.

De bal ging aan het rollen toen staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) klacht indiende tegen de vrederechter. Crombez had van verschillende getuigen gehoord over ongeoorloofde praktijken op het vredegerecht in Oostende. De voorzitter van de rechtbank van Brugge besliste dat de vrederechter voorlopig geschorst wordt. Over een maand wordt die beslissing herbekeken. Bij het Gentse parket-generaal, dat het onderzoek leidt, zeggen ze nu dat het opsporingsonderzoek al in oktober werd opgestart.  "Het is niet zo dat de brief van de staatssecretaris, die dateert van maandag, geleid heeft tot het instellen van het onderzoek", zegt woordvoerder Dominique Debrauwere.