Paus ontsloeg acht Belgische priesters

Het Vaticaan heeft de afgelopen jaren acht Belgische priesters ontslagen nadat ze zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het zijn veelal oudere priesters die jaren geleden een veroordeling opgelopen hebben. "De paus heeft hun priesterwijding ongedaan gemaakt. Ze zijn opnieuw gewone burgers", zegt Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie. De betrokkenen hebben geen enkele functie meer binnen de Kerk. Ze krijgen geen loon meer en kunnen geen aanspraak meer maken op een woning. Het gaat volgens Scholtes om zeven diocesane priesters (parochiepriesters) en één pater. Die laatste is Erik Dejaeger, de oblaat die nu in Canada terechtstaat.

Vangheluwe niet ontslagen

De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die zijn neef misbruikte, is door de paus niet uit zijn ambt ontzet. "Volgens het Belgische gerecht waren de feiten verjaard. In dat geval zijn ze ook verjaard volgens het kerkelijk recht en kan het Vaticaan niet optreden. Men heeft hem wel gevraagd het priesterambt in de praktijk niet meer uit te oefenen."

Het Vaticaan bevestigde vorige week dat er tussen 2011 en 2012 wereldwijd 384 priesters zijn ontslagen omdat ze zich bezondigden aan seksueel wangedrag.