Huizen in België duurste van Europa

De huizen in België behoren tot de duurste huizen van heel Europa. Dat zegt Standard & Poor’s vandaag in een studie over de Europese huizenmarkt. Het ratingbureau verwacht niet snel een prijscorrectie in ons land. Vorig jaar was er een prijsstijging van twee procent, voor 2014 en 2015 verwacht men een groeivertraging van anderhalve procent.

Ondanks alles houdt de Belgische huizenmarkt goed stand, zo bleek eerder al uit andere studies en dat wordt ook bevestigd door Standard & Poor’s. Door de financiële crisis werd een prijscorrectie verwacht maar die is er niet gekomen terwijl dat in andere landen wel het geval was.

Als verklaring voor de prijsstijging wordt verwezen naar de nog steeds lage intrestvoeten, de fiscale stimuli zoals de woonbonus en het feit dat er geen grote overschotten zijn op de woningmarkt. In regio’s zoals Brussel is er zelfs een tekort. Deze prijsevolutie zorgt er ook voor dat de betaalbaarheid steeds meer een probleem vormt. "Het is de vraag hoeveel bijkomende prijsstijgingen potentiële kopers nog zullen kunnen slikken", waarschuwt Standard & Poor’s.