Geens maakt bocht over lonen Dexia

Minister van Financiën Koen Geens vraagt aan Dexia om het beloningingsbeleid van de leden van het directiecomité te herbekijken. Eerder was discussie ontstaan toen bleek dat drie topkaderleden van de noodlijdende bank 30 procent opslag krijgen. 

Overleg

Geens had contacten gelegd over de materie nu een salarisverhoging met 30 procent voor enkele topkaderleden van de restbank Dexia bekendraakte. "Na overleg met de CEO van Dexia, Karel De Boeck en in samenspraak met de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, zal minister Geens het remuneratiecomité en de raad van bestuur van Dexia vragen om het beloningsbeleid van de leden van het directiecomité te herbekijken", klinkt het in een korte mededeling.

Ethisch gevoelig

Die "oefening" moet voor de financiënminister "rekening houden met de terechte ethische gevoeligheid in de samenleving, met de strengere regels in de nieuwe bankenwet inzake beloningsbeleid bij banken die uitzonderlijke overheidssteun hebben genoten, en met de nood aan moedig talent om de verliezen voor de gemeenschap in de restbank maximaal te beperken".

Bocht

Een opmerkelijke bocht van de minister van Financiën. Gisteren had hij nog verklaard dat hij geen probleem had met de loonsverhoging en dat de lonen nodig waren om getalenteerde bankiers aan te trekken.