Staking De Lijn treft reizigers

Het busverkeer van De Lijn in Vlaams-Brabant is sinds woensdagochtend gedeeltelijk verstoord door een spontane staking in de stelplaats van Tienen. Dat meldt de vervoersmaatschappij. De 35 werknemers kregen dinsdagavond te horen dat hun stelplaats eind 2015 sluit.

Reizigers treffen

De werknemers van Tienen zullen aan de slag kunnen gaan in de stelplaatsen van Tielt of Leuven, legt een woordvoerster van De Lijn uit. "Niemand verliest zijn job. We vinden het bijzonder jammer dat men de reizigers moet treffen met deze actie." Er is zware hinder op negen lijnen en lichte hinder op een twintigtal andere lijnen.

Uitbuiting

Bij de vakbonden is er onenigheid over de spontante actie in Tienen. De christelijke vakbond ACV vindt het te vroeg om te staken. "We begrijpen dat de mensen ontgoocheld zijn, maar het kon op een andere manier verlopen", zegt secretaris Geert Witterzeel. Volgens hem is de liberale vakbond ACLVB vanuit de stelplaats Tielt het personeel in Tienen gaan opjutten. "Ik durf zeggen dat ze dit syndicaal uitbuiten."  Een afgevaardigde van de liberale vakbond wijst er dan weer op dat de staking algemeen is en dus ook ACV-mensen het werk hebben neergelegd in Tienen. De ACLVB verwacht van de directie van De Lijn dat ze concreter voorstelt hoe de sluiting van de stelplaats zal verlopen.