Banken vechten antifraudewet aan

Na maanden vruchteloos gelobby bij de regering-Di Rupo trekken de Belgische banken naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe wet over belastingfraude. Ze pikken het niet dat ze veel meer cliënten met mogelijk zwart geld zullen moeten aangeven bij de antiwitwascel, melden De Tijd en L'Echo.

De wet over de zware belastingfraude verscheen vorige zomer in het Belgisch Staatsblad. Ze bepaalt dat voortaan niet enkel 'ernstige en georganiseerde' fiscale fraude strafbaar is met zware celstraffen, maar ook gewoon 'ernstige' fraude, al dan niet georganiseerd. Vroeger moest bijvoorbeeld al sprake zijn van een constructie met schermbedrijven om cliënten met zwart geld te verklikken bij de antiwitwascel. Nu kan alleen al de hoogte van het bedrag volstaan.

Het is de eerste keer dat Febelfin naar het Grondwettelijk Hof trekt om een wet onderuit te halen. "We betreuren de uitzonderlijke demarche, maar dit is te ernstig. De wet is goedbedoeld, maar te vaag. Bat leidt tot rechtsonzekerheid. We willen ons cliëntèle niet nodeloos in een lastig parket brengen", zegt Michel Vermaerke, de topman van Febelfin. "Deze wet maakt het voor de banken onduidelijk wanneer ze mogelijk zwart geld moeten aangeven", stelt hij. "Wat is ernstig? Vanaf 10.000 of 100.000 euro? Ook voor verjaarde fraudes? Wij hebben niet de middelen van een belastingcontroleur of magistraat."

"Dit is ongezien. De banken gebruiken een drogreden om de wet aan te vallen. Ze zijn er duidelijk niet mee opgezet of zelfs ronduit tegen dat we de definitie van zware belastingfraude verruimen", reageert staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a).