Unizo wil 80.000 jobs creëren

Een loonlastenverlaging van 5 procent of 7 miljard euro. Dat is een van de hoofdpunten die ondernemersorganisatie aanbeveelt voor de verkiezingen op 25 mei. Dat geld zou gedurende twee jaar van een indexblokkering moeten komen. "Wat wij eigenlijk voorstellen is een éénmalige devaluatie zoals in de jaren tachtig", zegt topman Karel van Eetvelt 

Unizo presenteerde vandaag de aanbevelingen naar de politiek toe nu de moeder van alle verkiezingen nadert. Het meest opvallende item is de loonlastenverlaging van 7,05 miljard die in 2017 volledig gerealiseerd dient te worden. Volgens Unizo zou dit ook 80.000 jobs moeten opleveren. De plannen zouden de overheid in totaal 4,26 miljard euro kosten. Een andere maatregel die Unizo wil doorvoeren is het schrappen of beperken van de uitkeringen voor een loopbaanonderbreking. Unizo zou dan enkel nog een uitkering geven voor gemotiveerd verlof, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen, voor een ziek familielid te zorgen of een palliatief verlof. Aan de mogelijkheid tot deze verloven wil Unizo niet raken, maar wie zijn verlof niet voldoende kan motiveren moet niet op een vergoeding rekenen. Deze maatregel moet jaarlijks 131 miljoen euro opleveren in 2018. 

Sp.a voorzitter Bruno Tobback is niet te spreken over de voorstellen die Unizo naar voren schuift. “Wat ze voorstellen is om de lonen en de pensioenen in dit land te devalueren, de economie aanzwengelen doe je niet door de koopkracht van de mensen te verlagen,” zegt Tobback. Sp.a wil ook de lasten verlagen maar niet op de kap van de mensen die aan het werk zijn.