4 jaar cel geëist na dood MIVB'er

Het Brussels parket heeft een celstraf van 4 jaar geëist voor Alexandre V.E. De 30-jarige man sloeg op 7 april 2012 de MIVB-controleur Iliaz Tahiraj dood. De 56-jarige Tahiraj deed vaststellingen van een ongeval met een MIVB-bus waarbij een kennis van Alexandre betrokken was. “We mogen dit drama niet banaliseren, maar de verdachte is ook geen crapuul”, zei de substitute van het Brussels parket.

Onopzettelijk

De dood van de MIVB-controleur zorgde voor veel ophef, niet alleen binnen de MIVB zelf. Het parket is er van overtuigd dat V.E. de MIVB-controleur niet wou doden. “Iedereen kan op het verkeerde moment de verkeerde persoon tegenkomen. Maar iedereen kan op het verkeerde moment de verkeerde reactie hebben en ongelukkig uithalen”, zegt de substitute. “Hij was dronken en meer dan waarschijnlijk gefrustreerd omdat hij niet de antwoorden kreeg waarop hij dacht recht te hebben, hoewel hij niets te zoeken bij dat ongeval. Zeer waarschijnlijk heeft hij de gevolgen van zijn slag niet ingeschat of verwacht.”

Verleden

Alexandre V.E. was als minderjarige betrokken bij een diefstal met geweld, maar heeft sindsdien geen misdrijven meer gepleegd. “Hij is wel zeven keer veroordeeld voor de rechtbank voor dronken rijden”, zegt het parket.

Het parket wees er ook op dat V.E. de voorwaarden, die bij zijn vrijlating werden opgelegd, goed heeft nageleefd.